جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای تاب‌آوری

فرخ امینی‌فر، متین فرهومندی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده

DOR: ۹۸,۱۰۰۰/۱۷۳۵-۷۱۵۲.۱۳۹۷.۱۵.۸۳.۰.۳.۱۶۰۵.۱۶۰۲
 
حفظ امنیت سیستم­های زیرساختی مانند شبکه‌های برق در برابر وقوع حوادث عادی که با اثر کم و البته احتمال زیاد رخ می­دهند، از دیرباز مدنظر طراحان و بهره­برداران این سیستم­ها بوده است. اما، عملکرد این سیستم­ها همچنان با وقوع اغتشاشات شدید به شدت مختل می­گردد. بنابراین ضروری است که هم در مرحلۀ طراحی و هم در مرحلۀ بهره­برداری از این سیستم­­ها، رفتار سیستم در شرایط وقوع حوادث شدید مطالعه شده و در صورت نیاز تمهیدات لازم جهت رفع کاستی­ها اندیشیده شود. این رفتار به عنوان یک ویژگی جدید با نام تاب­آوری یک سیستم زیرساختی شناخته می­شود. تاب­آوری به عملکرد زمانی یک سیستم شامل استقامت، آسیب­پذیری و برگشت­پذیری در شرایط وقوع یک اغتشاش شدید اشاره دارد. این مقاله مفاهیم و مبانی ارزیابی تاب­آوری را تبیین نموده و تفاوت­های اساسی آن را با مفاهیم شناخته­شده­تری مانند امنیت و قابلیت اطمینان تشریح می­نماید. با توجه به افزایش نرخ وقوع حوادث طبیعی که از نوع حوادث با اثر زیاد و احتمال کم قلمداد می­شوند و اثرات فاجعه­بار خاموشی­های هرچند کوتاه مدت، مطالعات تاب­آوری بایستی به عنوان یک ضرورت در برنامه­های عملیاتی نهادهای مرتبط قرار گیرد. 
محمد ایمان علیزاده، دکتر رضا غفارپور، پروفسور علی محمد رنجبر،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده

آمادگی سیستم­های قدرت در مقابله با حوادث به ویژه عوامل خرابکارانه به افزایش تاب­آوری و کاهش هزینه­ها و زمان بازیابی خواهد انجامید. در این مقاله، یک مدل تصمیم­گیری سه سطحی مقاوم ارائه شده است که درآن بهره­بردار سیستم قدرت منابع تولید را در سطح اول برای یک حالت پایه برنامه­ریزی می­کند در حالی که، عامل خرابکار قصد از کار انداختن حساس­ترین پست را دارد به طوری که تمام واحدهای تولیدی و خطوط متصل به آن پست از مدار خارج شوند. در همین حین، بهره­بردار سیستم یک بار دیگر سعی در برنامه­ریزی مجدد واحدهای تولیدی دارد به نحوی که کمترین میزان قطع بار ناخواسته حاصل شود. همچنین، در سیستم­های قدرت با منابع بالای اتکاناپذیر، بهره­بردار باید اثرات عدم قطعیت تولیدات این منابع را نیز در تصمیم­گیری خود لحاظ کند. از این رو، بر خلاف بهینه­سازی­های متداول دو سطحی مقاوم که سعی در یافتن کمینه هزینه در بدترین سناریو دارند، روش تولید ستون و قید پیشنهادی منابع را برای یک حالت پایه به گونه ای برنامه­ریزی می­کند که در صورت بروز حملات خرابکارانه، کمترین قطع بار حاصل شود. نهایتاً، عملکرد مدل پیشنهادی بر روی سیستم تست استاندارد ۱۱۸ باسه مورد آزمون قرار گرفته است.
معصومه کریمی، دکتر سجاد نجفی روادانق، دکتر محمودرضا حقی فام،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده

سیستم قدرت به‌طورمعمول بر مبنای اصول اساسی قابلیت اطمینان، امنیت و کفایت، طراحی و بهره‌برداری می‌شوند. این اصول می‌توانند به‌درستی با خطاهای شناخته‌شده در تجهیزات زیرساخت قدرت تعامل کنند. بااین‌حال، اخیراً با رخداد تهدیدهایی با احتمال وقوع پایین و شدت تخریب بالا، نگرانی‌هایی در باب نگرش متداول قابلیت اطمینان گرا اوج گرفته است. از این رو تاب­آورساختن سیستم قدرت در برابر انواع تهدیدها و ارتقا امنیت انرژی در شرایط بحرانی، از نکات بسیار مهمی است که باید موردتوجه جدی قرارگیرد. شبکه ی توزیع به دلیل نقطه اتصال به مصرف کنندگان نهایی دارای جایگاه ویژه ای است و با توجه به گستردگی آن، امنیت عرضه ی انرژی الکتریکی وابستگی شدیدی به این شبکه دارد. از این روی تلاش زیادی در راستای برنامه ریزی، طراحی و بهره برداری بهینه آن از دیرباز انجام گرفته است. از این روی، طراحی تاب آور بهینه ی شبکه ی توزیع فشار متوسط مرسوم، به منظورکاهش آسیب پذیری در برابر حوادث طبیعی چندگانه هدف گذاری شده است. در این مقاله، استراتژی جدیدی برای بیان رابطه ی بین نمودارهای شکنندگی تجهیزات، مکان جغرافیایی تجهیزات و شاخص ریسک فضایی طوفان و سیل پیشنهاد شده است. به منظور نیل به این هدف، مفهوم تاب آوری و عوامل موثر در ارتقای آن، استخراج اطلس جامع آسیب پذیری شبکه های توزیع و هم چنین مدلسازی ریسک مبتنی بر حوادث طبیعی در این مقاله مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. شبیه سازی رایانه ای روش پیشنهادی بر روی شبکه فشار متوسط مقیاس بزرگ انجام گردیده است. نتایج ارایه شده حاکی از صحت مدلسازی و اثربخشی روش پیشنهادی دارد.


رضا کیانی، دکتر فاطمه جهانبانی اردکانی، دکتر محمدرضا مزیدی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده

با افزایش نفوذ منابع تولید پراکنده در شبکه­های توزیع، مسئله برنامه­ریزی نصب این منابع اهمیت بیشتری یافته است. در این راستا به دلیل طبیعت غیرقطعی توان توان تولیدی منابع تجدیدپذیر، لازم است تا از مدلهای بهینهسازی تصادفی استفاده گردد. علاوه بر این، در سال‌های اخیر به دلیل افزایش نرخ وقوع سوانح جوی از قبیل طوفان و سیل و در نتیجه وارد شدن خسارت‌های جدی به شبکه‌های برق، لزوم در نظر گرفتن روش‌هایی جهت کاهش این خسارت‌ها در برنامه­ریزی نصب ضروری به نظر می‌رسد. در این مطالعه، مدلی حهت برنامه­ریزی نصب بهینه منابع تولید پراکنده­ تجدیدپذیر (خورشیدی و بادی)، تجدیدناپذیر (ژنراتور دیزلی) و سیستم ذخیره­سازی (باتری) در کنار محکم­کاری و بالابری تجهیزات شبکه، با هدف افزایش تاب­آوری آن در برابر دو سانحه جوی طوفان و سیل  ارائه شده است. در مدل ارائه شده، مسئله­ برنامه­ریزی به صورت یک مسئله­ بهینه­سازی با هدف کمینه کردن هزینه و با درنظر گرفتن محدودیت‌های زیست‌محیطی تعریف شده است. مسئله بهینه سازی به صورت یک مدل برنامه ریزی احتمالاتی و توسط حل کننده CPLEX  در نرم­ افزار GAMS حل شده است. نتایج به دست آمده از مطالعات موردی بر روی شبکه­ ۳۳ شینه استاندارد IEEE  نشان دهنده کارایی  مدل پیشنهادی در حداقل کردن هزینه و افزایش تاب آوری سیستم است.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه مهندسی برق و الکترونیک ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Iranian Association of Electrical and Electronics Engineers

Designed & Developed by : Yektaweb